Sophantering

Vår sophantering består av tre delar; matavfall, återvinningsrum och hushållssopor.

Vi har en sophantering i föreningen som bygger på flera delar, och ett personligt ansvar att använda alla dessa för att leva upp till vår målsättning att försöka ha ett så litet avtryck som möjligt på miljön.

1) Matavfall:
Vad sorteras som matavfall i bruna papperspåsar?
Råa och tillagade matrester sorteras som matavfall.
Exempel på vad som ska sorteras som matavfall
Alla slags matrester, både råa och tillagade
Kött, korv, fisk, fläsk, kyckling, och skaldjur
Frukt- och grönsaksrester, skal
Kaffesump, kaffefilter, teblad/tepåsar
Pasta, nudlar och ris
Bröd: hårt, mjukt och kaffebröd
Äggskal
Hushållspapper

Inga andra förpackningar eller plastpåsar får ligga i papperspåsen.

2) Återvinningsrummet. Här tar vi hand om allt avfall som kan återvinnas och återigen bli en del av kretsloppet. 
Förpackningar från hemleveranser (förutom riktigt stora sådana, typ möbler och hemelektronik, de måste till en återvinningscentral), tidningar, reklamblad, mjölkpaket, juicetetror, plastpizzakartonger, syltburkar, vi och pappersförpackningar runt matvaror, flaskor, aluminiumfolie, konserver, behållare från hämtmat och listan fortsätter en lång bit till. Det finns på kärlen i återvinningsrummet en utmärkt listning över vad som går var.

3) Hushållssopor. Här ska bara det hamna som inte är matavfall  eller går till återvinning. Det innebär att för den absoluta majoriteten av oss är hushållssoporna den absolut minsta mängden av vad som lämnar hushållet. 
Målsättningen är att inte fylla mer än ¾ av den container som finns den hantering vi har i soprummet, vilket vi har lyckats med under långa tider.

I den hanteringen finns en win/win för oss själva och för miljön. Vi minimerar avfallet som behöver hämtas och brännas och minskar därmed utsläppen; vi minskar våra kostnader för sophämtning; vi bidrar till ett minskat resurssvinn och vi är en bidragande del i kretsloppet som gör att tung trafik kan köra miljövänligt.